“Αρθρογραφία”

“Ταξίδι Παράδοσης”

May 23, 2024

Η παράδοση δεν είναι απλά μια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Είναι ο τρόπος που η ομορφιά αγγίζει την ψυχή, η ιστορία του τόπου ψιθυρίζει μυστικά και η μουσική αγκαλιάζει…Εκεί που τα όρια ανάμεσα σε ψυχή και σώμα ξεθωριάζουν. Εκεί γεννιέται το μεγαλείο ενός χορευτή.

Να χορεύεις για σένα και όχι για κάποιον άλλον. Δεν είναι όλα στην ζωή πανηγύρι…ο χορός είναι ποίηση και ένας ποιητής χρειάζεται να αφεθεί ελεύθερος για να δημιουργήσει. Μα όπως αναφέρει σε μια μαντινάδα ο Μαρτσάκης «Ποτέ σου να μη λησμονείς τους τόπους που σ’ ορίζα, δεν έχει αξία το δεντρί άμα δεν έχει ρίζα».

Πρέπει να αγαπάς τον χορό για να τον υπομένεις. Και δεν υπομένεις απλά για να μεταφέρεις στάχτη διαφυλαγμένη απ’τα παλιά. Υπομένεις και διαδίδεις φλόγα ! Πάθος και ψυχή καθάρια που λείπει πια από τις ζωές μας. Καμία κρίση, καμία λύπη δεν με σταμάτησε ποτέ από τον χορό… Είναι το καταφύγιο…είναι οι στιγμές που με κρατούν ζωντανό.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ σου πρωτοχορευτή? Σε έναν μυσταγωγικό κύκλο οδηγεί αυτούς που τον ακολουθούν σε ένα ολόδικό του προσωπικό ταξίδι, σε ένα μοίρασμα από καρδιάς. Μπορεί να κρύβει χαρά, ενθουσιασμό, αγωνία μα και πόνο..και τότε είναι που γίνονται τα θαύματα..μα και τα θαύματα συμβαίνουν για εκείνους που θέλουν να τα δουν.

Δεν είναι οι νότες που συνθέτουν την μουσική, ούτε και η αρτιότητα των συνδυασμών τους. Είναι ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων που έθρεψε τον κόσμο και διατήρησε υπέρτατες ανθρώπινες αξίες. Η αξία του παρελθόντος μας κρατάει ζωντανούς. Σε εποχές που κανείς δεν ακούει, οφείλουμε να επαναλάβουμε όσα έχουν ειπωθεί.

Φωτογραφία από το αρχείο της Δέσποινας Βλαχούδη με φορεσιές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών «ΠΙΝΔΟΣ»

Χριστός Ανέστη!

23-5-2024

Εντελβάις

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά