imagesΠαραδοσιακά παραμύθια του χωριού μας, τα οποία ψυχαγώγησαν για αιώνες την κλειστή ζωή των κατοίκων κάτω από το χαμηλό φως των κεριών ή της γκαζόλαμπας. Διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου από τη μάνα στο παιδί,από τη γιαγιά στην εγγονή και από τον παππού στον εγγονό.

Τα παραδοσιακά παραμύθια δεν είχαν στόχο μόνο να διασκεδάσουν τα παιδιά αλλά και να τα διδάξουν αρετές και βαθύτερες έννοιες, όπως ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, η υπακοή, η υπομονή, η επιμονή, η αυταπάρνηση και η αγάπη.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήξεραν τον τρόπο πως να συννετήσουν τα παιδιά και πως να τα κάνουν να αναζητούν την ευχή των γονέων και να αποφεύγουν την κατάρα τους. Η κατάρα των γονιών θεωρούνταν τότε το χειρότερο εφόδιο που μπορούσε να έχει ένας νέος στη ζωή του.Η κατάρα συμβόλιζε την κακοτοποιά και τη γρουσουζιά, ενώ αντίθετα η ευχή του γονέα ενίσχυε με δύναμη το παιδί και έτσι μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Με αυτή την προσπάθεια που κάνουμε δίνουμε την ευκαιρία και στους νεότερους να γνωρίσουν τα παραδοσιακά παραμύθια του τόπου μας και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών…..

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσει το παραμυθένιο μας ταξίδι;

Μύθι μύθι παραμύθι
το κουκί και το ρεβύθι
κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη
δώσ’της κλότσο να γυρίσει
παραμύθι ν’αρχινίσει.

Σκατζόχοιρος, Χελώνα, Αράχνη, Μέλισσα
Πλούτος, Ευτυχία και Αγάπη
Η κουκουβάγια και η πέρδικα
Η κάμπια

Ψέματα κι αλήθεια, έτσι είν’στα παραμύθια…………..

LEAVE A COMMENT

Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά