Αφιερώματα...

Όρλιακας – H θαυμαστή γη των κουπατσαραίων

September 28, 2013

ΌρλιακαςΜε μόλις 1.453 μέτρα ύψος, το βουνό αυτό της Πίνδου τολμά και ορθώνει το ανάστημά του δίπλα στις πανύψηλες ακρώρειες της Βασιλίτσας, του Σμόλικα και του Λύγκου και δεν φοβάται τη… σύγκριση, καθώς έχει να αντιπροτείνει πολλά και ακαταμάχητα φυσικά χαρίσματα.

Το οικοσύστημα της Πίνδου σε μικρογραφία! Εδώ στην καρδιά του Νομού Γρεβενών σ’ ένα μάλλον λιλιπούτειο βουνό που μοιάζει να «χάνεται» ανάμεσα στις δεκάδες πανύψηλες κορφές των γειτόνων του, συναντάμε το σύνολο σχεδόν όλων των χλωριδικών ειδών που υπάρχουν στη μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Σε αυτά τα πυκνά δάση ζουν και αναπαράγονται όλα τα μεγάλα θηλαστικά, ενώ στο απόκρημνα βράχια των κορφών φωλιάζουν μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά πουλιά. Δικαιολογημένα λοιπόν ο Oρλιακας έχει χαρακτηρισθεί ήδη από το 1973 έως «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού και ιστορικού κάλλους».

Το βουνό αυτό των Γρεβενών βρίσκεται στην περιφερειακή ζώνη του νεοσύστατου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στα μικρά χωριά που κουρνιάζουν στις δασωμένες πλαγιές του, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αρκετοί ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ζήσει μερικές μέρες κυριολεκτικά στην αγκαλιά της ορεινής φύσης.

 

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά