“Αρθρογραφία”

Ο πόλεμος δεν έχει πατρίδα…Παππού!

October 28, 2013
Το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 βρήκε για ακόμα μια φορά την χώρα αυτή “επί ποδός πολέμου”. Εκατό (και κάτι λίγα) χρόνια μετά την δημιουργία της, χρόνια γεμάτα εντάσεις, μάχες, διεκδικήσεις, ηγεμονικές κυβερνήσεις, δικτατορίες, προδοσίες και πόσα ακόμα, ένα ακόμα κακό ξημέρωνε στον τόπο αυτό. Ήταν νωπές ακόμα οι μνήμες απ’ τις μάχες “στα βάθη της Ανατολής”, απ’ τους διωγμούς και τις γενοκτονίες, όταν οι Ιταλοί (αρχικά) ζήτησαν “λευκή επιταγή” για να εισβάλλουν, κατ’ εντολή των Γερμανών (που εισέβαλαν αργότερα) φυσικά.

Ο τόπος μας, το Πανόραμα Γρεβενών, είχε “θέση κλειδί” στην οροσειρά της Πίνδου και έμελλε να βιώσει και αυτό, μαζί με πολλά γειτονικά χωριά, την μανία αυτών που πολεμάνε, με ή και χωρίς αιτία. Πλήρωσε και αυτό τον δικό του “φόρο Τιμής και αίματος” ή είδε στρατιώτες (Έλληνες και ξένους) να πέφτουν νεκροί από οβίδες, σφαίρες ή και κρύο, ακόμα…

Αυτά τα γεγονότα και όλα όσα ακολούθησαν την φριχτή εκείνη περίοδο δεν τα βίωσε η γενιά μου ή και η γενιά των γονιών μου, ακόμα. Τα έζησε, όμως, έντονα στο “πετσί της” αυτή των προπαππούδων και των παππούδων μας και γι’ αυτό, ίσως, μου μένουν χαραγμένες στην μνήμη οι κουβέντες του δικού μου Παππού, κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες:

“Μακριά από πόλεμο πιδίμ”!

Τα τελευταία χρόνια άλλαξε ο…πόλεμος, Παππού! Μπομπότα και ψωμί καλαμποκίσο λίγοι έχουν και πολλοί γυρεύουν. Άλλαξαν σχήμα τα βλήματα και τα κανόνια, πήραν διαφορετική μορφή οι διαταγές και τα οχυρώματα δεν ξέρω αν υπάρχουν…Δεν ξέρω σε πόσους “το λέει η περδικούλα τους”, όπως έλεγες!

Κρατάω ως “φάρο” και οδηγό τα λόγια του Πατρο-Κοσμά, μόνο, Παππού, καθώς περπάτησε αυτά τα μέρη και δίδαξε τους ανθρώπους:

“Όταν θα έρθει το κακό, τα βουνά θα σώσουν πολλούς ανθρώπους”!

Κατά κει λέω να τραβήξω κι εγώ, στην πρώτη ευκαιρία, μπας και ακούσω το “αέρα” που φώναξαν τότε…

Κι αν δεν το ακούσω, ακόμα, θα σταθώ σιωπηλός, να αποτείνω φόρο Τιμής, θα ανάψω ένα κερί στην Παναγιά, στην Βαρή και θα είναι για τις ψυχές όλων όσων φεύγουν σε πολέμους, νικητές και νικημένους. Ο πόλεμος δεν έχει πατρίδα…Παππού!

ΥΓ Το παραπάνω κείμενο και το μοιρολόι του κλαρίνου που το συνοδεύει αφιερώνεται σε όσους “πολεμούν” ακόμα για ιδανικά και αξίες, μα πιο πολύ σε όσους νεκρούς δεν έτυχαν ποτέ της Τιμής να ταφούν και τα τους κλάψουν οι δικοί τους άνθρωποι, στους “άταφους του ’40″…

http://www.youtube.com/watch?v=SWI1-KKgGz0

Πανοραμίξ…

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά