“Αρθρογραφία”

Η αξία του χρόνου

September 22, 2023

Ατέλειωτοι χειμώνες 

Σε μέρη, σε χωριά απομακρυσμένα, όπως το δικό μας, το Πανόραμα Γρεβενών, ο χρόνος μετριέται διαφορετικά. Αν υπήρχε ένα τραγούδι που να περιγράφει το παραπάνω αξίωμα, τους στίχους του τους έχει γράψει ο Μιχάλης Μπουρμπούλης και την μουσική ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Το “Μην κλαις“, που τραγουδήθηκε αρχικά από την Σωτηρία Μπέλλου, αλλά και από την φωνή του γίγαντα Δημήτρη Μητροπάνου…

Τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι χειμώνες! Λόγια πραγματικά, είτε αυτό αφορούσε στα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων, είτε στα τωρινά. Ένα παραπάνω στα σημερινά. Σκάρτες λίγες μέρες. Τυχερός όποιος τις μετράει σε βδομάδες, παραμονής στο χωριό. Έκατσα δύο συνεχόμενες φέτος και ανήκω στους δεύτερους!

Τα γραπτά μένουν 

Τέτοιες μέρες ήταν, πάνω κάτω, το 2013. Ήταν τέλος Σεπτεμβρίου. Πριν από δέκα χρόνια, ο Σύλλογος Πανοραμιτών και φίλων “Η Νέα Γενιά”, μετρούσε μία πενταετία από την επανίδρυσή του, δηλαδή από το 2008. Ως μέλη μίας παρέας που μεγάλωσε στο χωριό, που ζυμώθηκε συνυπάρχοντας και η οποία ολοένα και μεγάλωνε και μεγαλώνει, καθώς μπολιάζονται νεότερα παιδιά, νέες γενιές που λέει και η ονομασία μας, βάλαμε κάτω τα πράγματα. Ήταν η εποχή που τα social media έκαναν αισθητή την παρουσία τους, το ίντερνετ έκανε τους ρυθμούς της ζωής πολύ πιο γρήγορους και εμείς αναζητούσαμε το “πού υπήρχε το Πανόραμα Γρεβενών” σε όλο αυτό και αν δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά ίχνη του, ιστορικά ή του παρόντος, πώς θα συνδράμαμε σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό το τηλεφώνημα του Βαγγελάκη ένα βράδυ – και υπήρξαν άπειρες ώρες ομιλίας, άπειρα βράδια ρε ξάδερφε – που μου ανέφερε πως όταν πληκτρολογείς Πανόραμα Γρεβενά βγάζει την ταβέρνα στην Μυρσίνα Γρεβενών, του φίλου του “χασίκλα”!

Θέσαμε το ζήτημα στο τότε Δ.Σ. και εγκρίθηκε το αίτημα της δημιουργίας site. Στα social media επικρατεί η τάση της δημιουργίας πολλών γκρουπ, γεγονός που έγινε και εδώ, σε εμάς. Λίγο οι διαφωνίες, λίγο ο υπέρμετρος ενθουσιασμός, λίγο οι ενδεχόμενες προσωπικές βλέψεις, δημιουργούν την συνθήκη να υπάρχουν για ένα μικρό χωριό δυσανάλογα πολλές ομάδες και αυτό, αντί να πετυχαίνει τον στόχο της ανάδειξης, της σύμπνοιας και της εξέλιξης, μέσω και διαφωνιών φυσικά, λειτουργεί αντίστροφα. Γίνεσαι γραφικός. Το site και η επικύρωσή του στο καταστατικό του Συλλόγου μας, αποτέλεσε την βασική και επίσημη πλατφόρμα επικοινωνίας, μέσω της οποίας αναδείξαμε όλα όσα βρίσκαμε για την ιστορία του τόπου, γράφτηκαν και γράφονται άρθρα απόψεων, σε ελαφρύτερο ή διαφορετικό ύφος, έγινε ο κύριος εκφραστής θέσεων ή  αποφάσεων του Προεδρείου και του Δ.Σ.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της επικοινωνίας των προβλημάτων του οδικού δικτύου, πράγμα που ακόμα μας ταλαιπωρεί, του νερού στο οποίο ισχύουν τα ίδια προβλήματα και μάλιστα διογκώνονται ή του ζητήματος που προέκυψε όταν οι πονηροί, αστείοι και “λίγοι” άρχοντες του τόπου, συνεπικουρούμενοι από ξενοδόχους, έκαναν εργαλείο εκμετάλλευσης τις ανθρώπινες ψυχές. “Scripta manent, verba volant”, κατά το λατινικό. Τα γραπτά μένουν, τα λόγια φεύγουν, πετούν, κοινώς και έχουμε την χαρά να ανατρέχουμε με απλή αναζήτηση ώστε να λέμε: ορίστε κύριοι. Αυτό γράφτηκε, αυτό υποστηρίξαμε. Μία πρακτική αντίθετη με το πνεύμα των ημερών, καλή ώρα, της προεκλογικής περιόδου δηλαδή, που πετιούνται λέξεις στον αέρα και τάζονται καθρεφτάκια στους ιθαγενείς!

Κοινότητα είναι οι άνθρωποι 

Τα θέματα αυτά, της ιθαγένειας ή των αυτόχθονων, εμείς τα έχουμε λυμένα. Τουλάχιστον, το μεγαλύτερο κομμάτι του χωριού, ειδικότερα οι νεότερες γενιές. Οι πάντες, που σέβονται, λειτουργούν με αρχές και αξίες είναι κομμάτι μας. Σε κάποιους δεν αρέσει. Ξύδι. Τελεία και παύλα! Τα κοινά προβλήματα προσπαθούμε να τα επικοινωνούμε ως τέτοια και πολλές φορές αναδεικνύουμε και την ανάγκη των λίγων ή και του ενός. Αυτό σημαίνει, στον αξιακό μας κώδικα, κοινότητα. Αυτά επικοινωνήθηκαν και γράφτηκαν και με αυτό το εργαλείο, το επίσημο site του Συλλόγου, το panorama-grevena.gr

Πολλές φορές βαδίσαμε γρήγορα, γράφτηκαν σε σύντομο χρόνο πολλά. Άλλες περπατήσαμε αργά. Υπήρξε κενό, παύση, διάλειμμα. Έτσι είναι ο χρόνος εδώ, στο χωριό. Το Φθινόπωρο ή ο Χειμώνας κυλάνε αργά, οι κάτοικοι λίγοι. Είναι ζήτημα βιώματος.

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας φέτος και αυτό είναι σημαντικό. Μέσα σε όλα, η χρηστή διαχείριση της συνδρομής κάθε μέλους, βοήθησε στο να μπορούμε να επικοινωνούμε ως την άλλη άκρη του κόσμου, που πιθανόν να βρίσκεται κάποιος Γρεβενιώτης ή Πανοραμίτης, τα νέα, τα παλιά, τις σκέψεις ή τα γεγονότα. Συμπληρώνονται 10 χρόνια, ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα μπροστά στα 96 μετονομασίας του χωριού από Σαργκαναίοι σε Πανόραμα, ένα απειροελάχιστο μπροστά στην ύπαρξη των τριγύρω, των βουνών. Είμαστε σκόνη, Dust in the wind που λέει άλλο ένα τραγούδι. Είμαστε νερό που κυλάει, σαν αυτό που τρέχει και κατεβαίνει απ’ τις πηγές των βουνών μας και που οι αστείοι “άρχοντες” μας απέκλεισαν την πρόσβαση για 10 ολόκληρες μέρες μέσα στον Αύγουστο και τώρα κάνουν τους ανήξερους.

Αντί επιλόγου 

Μέσα στον χρόνο… “Υπάρχουν φορές που πρέπει να παλέψουμε σαν να ήμασταν σπαθί ενάντια στο ζώο, υπάρχουν φορές που πρέπει να παλέψουμε σαν δέντρο απέναντι στην καταιγίδα, υπάρχουν φορές που πρέπει να παλέψουμε σαν πέτρα ενάντια στο χρόνο. Αλλά υπάρχουν φορές που πρέπει να παλέψουμε όπως το νερό απέναντι στο σπαθί, το δέντρο, την πέτρα. Αυτή είναι η ώρα να γίνουμε νερό και να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς το ποτάμι που μας φέρνει στο μεγάλο νερό όπου γιατρεύουν τη δίψα τους οι μεγάλοι θεοί, οι πρώτοι, αυτοί που γέννησαν τον κόσμο.”

( πηγήhttps://periplanomeno.wordpress.com/2011/10/19/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82/ )

Το παραπάνω κρατήστε σαν επιμύθιο. Γεννιούνται, συνεχώς, ενδιαφέροντα πράγματα, προκύπτουν γεγονότα, ιδέες και πολλά ακόμα. Λίγο πολύ, έχουμε αναπτύξει τις πλατφόρμες και τους τρόπους επικοινωνίας μας. Αυτό εδώ το site κλείνει μία δεκαετία, αυτές τις μέρες. Ως ένας εκ των αρθρογράφων του, σας ευχαριστώ για τον λίγο ή πολύ χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε οτιδήποτε. Είπαμε, έχει την δική του αξία!

ΥΓ: Με την πάροδο του καιρού, αναπτύξαμε πολλές σχέσεις με ανθρώπους των τοπικών, Γρεβενιώτικων, μέσων επικοινωνίας. Είχαμε την τιμή και την χαρά να παρουσιάσουμε εκπομπές, για περίπου δύο χρόνια, στο star-fm.gr και “στα προσεχώς” αρχίζουμε νέα συνεργασία με το ιντερνετικό ραδιόφωνο του grevenapress.gr, το https://grevenapress.gr/radio-2/ !!

Παρόλα αυτά, ο φίλος Βλαχόπουλος Γιώργος του greveniotis.gr ήταν ο πρώτος που αναδημοσίευσε άρθρα μας, μας πίστεψε, μας επισκέφθηκε και οφείλω, προσωπικά, αλλά και εκπροσωπώντας του Σύλλογό μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Τα παραπάνω γράφτηκαν υπό τους ήχους του… https://youtu.be/PslfG_yhrXk?si=OvbxrEFB-Xbc8b-J

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Πανοραμίξ

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά