Αφιερώματα...

Φανέρωση αοράτων

June 24, 2016
DSC08894
“Κύριε, Κύριε, δύναμις τῆς σωτηρίας μου, ἐπεσκίασας ἐπὶ τὴν κεφαλήν μου ἐν ἡμέρᾳ πολέμου”
Ψαλμός Δαυίδ 139

Λένε πως “εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας” και η ζωή διδάσκει πως, συνήθως, έτσι γίνεται. Απ’ αυτή την γωνιά έχουμε πει δυο λόγια, μεταξύ άλλων, για τους ιερείς του χωριού, για τους παπάδες του Πανοράματος ( Δοξολογία μνήμης!‏ | https://www.panorama-grevena.gr ). Όταν γράφονταν εκείνες οι αράδες δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι θα επιφύλασσε το “σχέδιο του Θεού”, η Θεία πρόνοια όπως αναφέρεται απ’ τους Πατέρες της Εκκλησίας, παρά μόνο “κοιτούσαμε προς τα εκεί που θέλαμε να πάει” το χωριό, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα ήθη, τα έθιμα, μα και την πατροπαράδοτη πίστη των κατοίκων του.

Απ’ το Σάββατο του Λαζάρου ως και το περασμένο Σάββατο πέρασαν περίπου δυο μήνες, διάστημα μικρό, μα και αρκετό για να φανούν τα… αόρατα! Στις 23 Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Μυρσίνα Γρεβενών και στις 24 Απριλίου στην Μητρόπολη Γρεβενών, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκαν οι χειροτονίες εις διάκονον και εις πρεσβύτερον, αντίστοιχα, του πατρός Βασιλείου Βλαχούδη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ.
DSC08162
Αντιγράφουμε απ’ την σελίδα του τοπικού συλλόγου ( ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ) :
Η λέξη ”Μυρσίνη” αναφέρεται στην Π. Διαθήκη στο βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (Κεφ.55.13): ”….αντί κονύζης αναβήσεται μυρσίνη” που σημαίνει, ” αντί του δύσοσμου φυτού με το όνομα κονύζη αναδύεται το ευωδιαστό φυτό με το όνομα μυρσίνη”. Κατά τον προφήτη Ησαΐα το φυτό κονύζη συμβολίζει τις κακουχίες του λαού του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας, ενώ το φυτό μυρσίνη, ως λέξη εύηχη συνάμα, συμβολίζει μια πανευφρόσυνη και ευχάριστη περίοδο που επιφυλάσσεται για τον λαό αυτό, σύμφωνα με την ως άνω προφητεία.
Στις 18 Ιουνίου, Ψυχοσάββατο, ο παπα-Βασίλης* λειτούργησε για πρώτη φορά στην Γέννηση της Θεοτόκου, στο χωριό, μαζί με τον παπα-Παναγιώτη. Αρκετοί χωριανοί και φίλοι ήταν παρόντες και συμμετείχαν τόσο στις χειροτονίες όσο και στην πρόσφατη Λειτουργία, τιμώντας έναν άνθρωπο που επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της Ιεροσύνης. Συγκινημένος αυτός, απευθύνθηκε στο ποίμνιο, ζητώντας τις προσευχές τους για συντροφιά στην πορεία αυτή.
Ως συντακτική ομάδα, ευχόμαστε να ακολουθήσει τα χνάρια των παλιών ιερέων του τόπου, σιγανά και ταπεινά, με την ευλογία της Παναγιάς!
DSC08167
* Ο παπα-Βασίλης είναι 67 ετών, γεννημένος στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με ρίζα από την Ήπειρο, εξ ου και το επώνυμό του. Σε ηλικία 20 ετών θήτευσε για 2 έτη στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, πριν καταταγεί στον στρατό. Εργάστηκε τόσο ως ιδιωτικός υπάλληλος για 30 χρόνια περίπου σε χημική εταιρεία του Αναστάσιου Μπίλη, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας για μια δεκαετία, διατηρώντας μπακάλικο-μανάβικο στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Για αρκετά χρόνια, δούλευε την καλοκαιρινή, κυρίως, περίοδο και ως σερβιτόρος. Όντας παντρεμένος με την Μαρία Βλαχούδη, είναι γαμπρός στο Πανόραμα Γρεβενών, στο οποίο βοηθούσε ως ψάλτης τους ανά περιόδους ιερείς. Έχει τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια, περιμένοντας ένα ακόμα, με το καλό. Πολύτεκνος πατέρας και…παππούς, συνταξιούχος, αξίζει να σημειωθεί ότι θα διακονήσει ως Ιερέας αφιλοκερδώς.
Μετά την Θεία Λειτουργία του Ψυχοσάββατου, μαζευτήκαμε στο Σχολείο για τον καθιερωμένο καφέ, απολαμβάνοντας τα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τόσο για την φροντίδα και την εξυπηρέτηση όσο και για τον καθαρισμό του χώρου.
DSC09468
DSC09469
** Ιδιαίτερη στιγμή η συγκίνηση του παπα-Χάρη και η ευχή του προς τον καινούργιο μας παπά.
Και επειδή με ακούσματα μας αρέσει να αποχαιρετούμε… ¨Ντελή παπάς¨.wmv – YouTube

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά