Εβδομάδα παθών του Κυρίου. Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα προδοσίας και Σταύρωσης κι εμείς γυρνάμε 115 χρόνια πίσω, όπου ο τότε ιερέας του Πανοράματος Γρεβενών, μαζί με δύο ακόμα χωριανούς μας της εποχής, προγόνους, δολοφονήθηκαν για την πίστη τους, αλλά και την σθεναρή τους δράση και στάση απέναντι σε σκοτεινά σχέδια που εξυφαίνονταν στην ευρύτερη περιοχή.
Γίναμε κοινωνοί μιας συγκλονιστικής έρευνας του φίλου και συγχωριανού Αλέκου Τζιόλα. Ένα στυγερό, τριπλό, φονικό μίας άλλης εποχής. Φαινομενικά, μακρινής. Κι όμως, 100 ή 120 χρόνια πίσω, η εποχή των “προπαππούδων” μας δεν είναι ένα μακρινό, ιστορικά, γεγονός. Επιπρόσθετα, γίνεται μια περιγραφή των συνθηκών του τότε, της (άνθρωπο)γεωγραφίας του Νομού  και μια αναφορά στις ρίζες των τριών οικογενειών που άφησαν τους δικούς τους “μάρτυρες” να ποτίσουν με το αίμα τους τα χώματα των Γρεβενών.
Μπορείτε να το μελετήσετε, στον παρακάτω σύνδεσμο

(link):http://grebena.blogspot.com/?m=1

 Σε ένα κομμάτι του άρθρου, αναφέρεται η συμμετοχή συγχωριανών μας στην γνωστή και ως “μάχη του Όρλιακα”, σε μια περιοχή ορατή απ’ το Πανόραμα. Το τραγούδι “Διαμάντη κόκκινε” που ακολουθεί, είναι μια μικρή ωδή σε εκείνη την ταραγμένη και αιματοβαμμένη εποχή…
Ένας, δικός μας, ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη χωριανών, ανθρώπων – μαρτύρων!

https://m.youtube.com/watch?v=YKWBn3ogvE4

Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021

Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά