Αφιερώματα...

Πρωτοχρονιά Φθινοπώρου!‏

September 3, 2014
Ο Δεκαπενταύγουστος πέρασε, αφήνοντάς μας εικόνες, συναντήσεις, συζητήσεις, δράσεις, μουσικές και αναμνήσεις μοναδικές! Έχουμε να διηγηθούμε πολλά και να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε, στο… ” ηλεκτρονικό χαρτί “, ακόμα περισσότερα, αν και ” τι μπορείς να πεις για τ’ ανείπωτα ” ;!
Στις 8 Σεπτέμβρη, γιορτάζει η Εκκλησιά του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της ΘεοτόκουΟρθόδοξος Συναξαριστής :: Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου ).
” Φανέρωσε στον Κύριο, με εμπιστοσύνη, τον δρόμο, τις επιδιώξεις και τις ανάγκες της ζωής σου και έλπιζε σε Αυτόν και Αυτός θα κάνει εκείνα που ζητάς και χρειάζεσαι “, όπως έκαναν οι πιστοί γονείς της Μαρίας, που ένωσε Ουρανό και Γη, ο Ιωακείμ και η Άννα!
Εδώ και λίγα χρόνια, καθιερώθηκε στον μικρό μας τόπο, την ημέρα αυτή, να τελείται η Θεία Λειτουργία και ακολούθως να δημιουργείται μια μεγάλη παρέα, όλων των ηλικιών, που διαβαίνει όλα τα σπίτια όσων είναι στο χωριό, παρέα με τα όργανα, τραγουδώντας και θυμίζοντας παλιότερες εποχές! Εκεί, κερνώντας την ορχήστρα και τους ακόλουθους (χωριανούς, φίλους ή και… περαστικούς!) ανάμεσα σε τσίπουρα, λικέρ, στραγάλια, σταφίδες, λουκούμια και κάθε λογής εδέσματα, ο νοικοκύρης (είθισται να) χορεύει την παραγγελιά του! Κατά το μεσημέρι, λίγο ζαλισμένοι μα με πρόσωπα χαρούμενα, καταλήγουν όλοι στην πλατεία. Ακολουθεί τσιμπούσι, με κρέατα ή και πίτες, ρετσίνες, μπύρες και… κρύο νερό! Ο χορός και το τραγούδι συνεχίζεται, ως αργά και η ευχή που συντροφεύει τον καθένα και την καθεμιά δεν είναι άλλη απ’ το ” Καλό χμώνα… Κι τ’ χρόν’ ! “
Την προσεχή Δευτέρα, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, ετοιμάζεται μια τέτοιου τύπου γιορτή. Από πολλούς, ανά την Ελλάδα, έχει ονομαστεί ο Δεκαπενταύγουστος ως ” το Πάσχα του καλοκαιριού “, πράγμα που μας βρίσκει σύμφωνους. Μιας και ο δικός μας χρόνος, όντως, μετρά διαφορετικά, η 8η Σεπτέμβρη, το “μικρό το πανηγύρι”, στο Πανόραμα παίρνει χρώμα… Πρωτοχρονιάς Φθινοπώρου!
Sargkanai 3
Ακούγοντας παρέα το τραγούδι που θα πούμε πρώτο…  ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΣΜΙΞΗ.wmv – YouTube
Καλώς να ορίσετε, με κέφι, χαρά και ευλογία!
Η Παναγιά μαζί σας!
TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά