Δύο μεγάλα πανηγύρια γίνονται στο χωριό, ένα το Δεκαπενταύγουστο και ένα στις  8 Σεπτεμβρίου.

Στις 14 Αυγούστου το βράδυ ο Πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο πανηγύρι με παραδοσιακή ορχήστρα της περιοχής στην πλατεία του χωριού. Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου αρχίζει με θεία λειτουργία  στο εξωκκλήσι Κοίμηση της Θεοτόκου στη θέση “Βαρή” και στη συνεχεία αρτοκλασία στο προαύλιο.

Ακολουθεί το παραδοσιακό ¨χτύπημα¨ της εικόνας. Ένα είδος άτυπου πλειστηριασμού με τους κατοίκους του χωριού να «χτυπούν» – «πλειοδοτούν» την εικόνα. Ο τελικός πλειοδότης, έχει τη χαρά και την τιμή να κρατάει την εικόνα, έχοντας παράλληλα και την ελπίδα ότι θα έχει την ευλογία, την εύνοια και την προστασία της Παναγίας, για όλη την επόμενη χρονιά. Τα έσοδα που συγκεντρώνονται από αυτόν τον άτυπο πλειστηριασμό των εικόνων, τα διαχειρίζεται η εκκλησιαστική επιτροπή για τις διάφορες ανάγκες της εκκλησίας.

Μόλις ολοκληρωθεί  αυτή η διαδικασία ξεκινάει ο τρανός χορός. Περιλαμβάνει 3 χορούς «Βασιλικέ μου πλάτανε , Λυχνιστής και Ισμαήλ Αγάς» στον οποίο μπροστάρηδες είναι οι άντρες του χωριού και ακολουθούν οι γυναίκες. Όλοι τραγουδούν χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

“Τρανός χορός”

Πανηγύρι μικρής Παναγιάς

Πολλοί από τους χωριανούς αναβιώνουν ένα παλιό έθιμο και επιστρέφουν από το εξωκκλήσι στο Πανόραμα με τα πόδια, τραγουδώντας.
Το επόμενο πανηγύρι είναι στις 8  Σεπτεμβρίου, οπότε και γιορτάζεται  η γέννηση της Θεοτόκου (πανηγύρι της μικρής Παναγίας στην ομώνυμη εκκλησία). Μετά τον εκκλησιασμό, γίνονται επισκέψεις σε όλα τα σπίτια των χωριανών, ξεκινώντας από το σπίτι του παπά, τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακά τραγούδια με την συνοδεία μουσικών οργάνων. Σε κάθε σπίτι προσφέρουν Λουκούμι και Τσίπουρο. Καταλήγουν στην πλατεία όπου συνεχίζεται το γλέντι μέχρι το βράδυ. Τρώνε παραδοσιακά, καθώς τόσο το μέρος (η πλατεία του χωριού), όσο και η περίσταση (η γιορτή της Παναγίας), ορίζουν κάτι τέτοιο! Οι χωριανοί μαγειρεύουν γιαχνί και ρύζι με πρόβιο κρέας (που προέρχεται από δωρεές) και κάθονται αντάμα, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας!

 

Πανυγήρι “μικρής Παναγιάς” 8/9/13‏‎

Πανηγύρι μικρής Παναγιάς – Πανόραμα 8 Σεπτεμβρίου 2016

https://youtu.be/9dOiLlqUvKk

Πανυγήρι “μικρής Παναγιάς” 8-9-17

https://www.panorama-grevena.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%85%ce%b3%ce%ae%cf%81%ce%b9-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%cf%82-8-9-17/

LEAVE A COMMENT

Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά