Αχόρταγα…Νηστκά!
Χωριό! Λέξη μαγικη, λέξη “αγία” (σχώρα με Θε μου), λέξη γεμάτη αναμνήσεις, εποχές, χρώματα (κι αρώματα!), παιχνίδια, φίλους, παρέες, στιγμές που μένουν μέσα σου, μέσα μου, μέσα μας! Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, βιώματα, φύση, καθαρός αέρας και νερό, ιστορίες παλιές…Αυτά κι άλλα τόσα μου ‘ρχονται στο νου, μιλώντας για το μέρος που έμαθα να παίζω τα καλοκαίρια μικρός, να ερωτεύομαι έφηβος, να μου…λείπει, μεγαλύτερος!

 


ΠανόραμαΜην περιμένεις εδώ (απλά) την κλασική εισαγωγή για  “τον τόπο μας”. Μην θέλεις (μόνο) τα τυπικά, για το πού θα μείνεις, πού θα φας, σε ποια εκδήλωση και πότε θα παραβρεθείς. Μην ζητάς αυτά που βρίσκεις εύκολα, με ένα “κλικ”, googlάροντας, φίλε! Μην νομίζεις πως θέλουμε να πούμε “λίγα λόγια”, μόνο. Θα μπούνε κι αυτά (τα τυπικά) στο…παιχνίδι, σίγουρα, μα σκοπός μας (θεωρούμε πως πρέπει να) είναι η συνύπαρξη, το μοίρασμα, η βελτίωση, τόσο του χωριού (και ευρύτερα του τόπου) όσο και των κατοίκων, των επισκεπτών και των φίλων του.
Όπως θα δεις, σ’ αυτή την νέα (διαδικτυακή) αρχή του “Συλλόγου χωριανών και φίλων”, σκοπός είναι η προστασία του τόπου, της φύσης δηλαδή, η εξερεύνηση των ριζών μας (σάμπως να είμαστε κι εμείς τόσο καταρτισμένοι, θαρρείς;!), η διαδρομή μέσα στον χρόνο, απ’ τα “δύο σπίτια που έγιναν πέντε” ως  “τον έναν οικισμό που ενώθηκε με τον άλλον”, ως τις ονομασίες, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα πεύκα, τα έλατα, τις οξιές, τα…περιβάλλοντα, κοινώς!

Ψάχνουμε, φίλε, αυτό κάνουμε! “Πεζοπορούμε”, λες και βρισκόμαστε στα γύρω βουνά, στην Πάλνα και στο Κοζήλιο, βαδίζουμε σ’ όλα αυτά που γράφτηκαν, μα και σ’ αυτά που ειπώθηκαν, μόνο. Σ’ όλα αυτά που γίνονται οδηγός για τους νέους (τους νεότερους ας πούμε, πιο καλά, αφού κι εμάς δεν μας πήραν και τα χρόνια, δα!).

Απ’ το παρατσούκλι του τόπου αυτού και των ανθρώπων του θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, απ’ το “Νηστκά”, δηλαδή νηστικά και που δεν δηλώνει (σε πείσμα των καιρών) ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, μα ανθρώπους με λίγο μέρος, νηστικούς από γη, μα γεμάτους από οξυγόνο, ζωή και κέφι!
Μικρό το μέρος, μικρό το χωριό, λίγοι αριθμητικά οι κάτοικοί του, αλλά χρωστάμε σε όλους αυτούς, σ’ αυτούς που είναι εδώ , μα και σ’ αυτούς που έφυγαν, σ’ αυτούς που θα γεννηθούν, μα και σ’ αυτούς που θα “ταξιδέψουν”!

Ναι, “Νηστκά”, λοιπόν! Ας μάθουμε, παρέα, να “τσιμπολογάμε” από ιστορία, πολιτισμό, τραγούδι. Ας προσπαθήσουμε να… χορτάσουμε μαζί! Εξάλλου “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”!!!

Καλώς ήρθατε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Πανοραμιτών και φίλων “Η Νέα Γενιά”, στην ιστοσελίδα των…Σαργκανιωτών όλης της γης και των απανταχού φίλων, καλώς μας βρήκατε και σας βρήκαμε στο Πανόραμα Γρεβενών!

LEAVE A COMMENT

Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά