Αφιερώματα...

Πανοραμίτικο Γλωσσάρι

October 7, 2013
Αλφαβητάρι….
Πριν πολλά χρόνια, το 1996 για την ακρίβεια, κοντά στον Γιώργο τον Παπαδημητρίου άρχισα να μαθαίνω τους σκοπούς του τόπου μας, του χωριού, τα λόγια των τραγουδιών και να ψάχνω μία-μία τις λέξεις.

Ο ξάδερφος, ο “Παλιακός” όπως θα τον ξέρετε οι περισσότεροι, ήταν εκεί για κάθε απορία μου και μάλιστα μου είπε να ψάξω το αρχείο του, ένα πολύτιμο τετράδιο, που κατέγραφε λέξεις, μουσικές, τοπωνύμια!
Με αφορμή την “Παράδοση του χωριού”, σας το παραθέτω. Λέξεις ή και φράσεις που όλοι μας, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, ακούσαμε από μικροί και που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές! Πολλές έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της τουρκοκρατίας, άλλες είναι με σλάβικη χρειά, κάποιες άλλες είναι κομμένες, όπως κάνουν οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, για πρακτικούς καθαρά λόγους.

Οποιαδήποτε διόρθωση/αλλαγή/προσθήκη είναι καλοδεχούμενη!
ΥΓ. Με τον Παππού να τελειώνει ίσα-ίσα το Δημοτικό και την Γιαγιά, λόγω πολέμου, ούτε καν την πρώτη του τάξη μεγάλωσα. Αυτοί μετέδωσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την δίψα για γνώση και μάθηση…
Εμάς…“Οι αγράμματοι μας έμαθαν τα γράμματα”!
Καλή ανάγνωση!
ΑΒΓΔΕΖ – Η – ΘΙΚΛΜΝΞ ΟΠΡΣΤ – Υ – ΦΧΨ – Ω

Πανοραμίξ…

http://youtu.be/Okk3iP96mLo

Vpap81

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά