Απ’ τα πρώτα στοιχεία που θελήσαμε να βρούμε είναι το “από που κρατάει η σκούφια μας”! Πόσο πίσω να πηγαίνει η Ιστορία του Χωριού, είτε σαν Πανόραμα, είτε σαν Σαργκαναίοι (κάπου αναφέρεται, λανθασμένα και ως Σαρκαναίοι);

Όπως φαίνεται, από τις πηγές που βρήκαμε, μέσω ΦΕΚ του νεοσύστατου σχετικά ελληνικού κράτους, υπάρχουν ημερομηνίες-σταθμοί:
1. Ως Οικισμός(!) Σαρκαναίοι Κοζάνης, καθώς δεν υπήρχε Νομός Γρεβενών, προσαρτάται στην Κοινότητα Λάβδα, στις 31/12/1918!

2. Στις 17/10/1919, λίγες μόλις μέρες κοντά μας και 10 και μισό μήνες μετά, διορθώνεται το όνομα του… Οικισμού, στο γνωστό σε όλους μας, Σαργκαναίοι!
(http://www.eetaa.gr:8080/metaboles/show_metaboles_oik.jsp?toponymio_code=16384)

3. Αλλού, βρίσκουμε και ως ημερομηνία διόρθωσης/μετονομασίας την 11/10/1919, δημιουργώντας άθελα το πρώτο…”Σαν σήμερα”, για 94 χρόνια πίσω!
(http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/170013)

4. Πέρασαν εφτάμισι χρόνια, περίπου και στην σημαδιακή ημερομηνία της 20/01/1927, οι Σαργκαναίοι γίνονται “Αυτοδιοίκητη μονάδα”(!), με το όνομα Πανόραμα Γρεβενών!
(http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/170458)

Ογδονταεφτά χρόνια αυτονομίας, 87 χρόνια γενεθλίων ως Πανόραμα! Σίγουρα τα “χνάρια” πάνε κι άλλο πίσω. Ό,τι μπορέσει να συγκεντρωθεί από αρχεία της εποχής, εξιστορήσεις ή τυχόν σημειώσεις κάποιων θα “ξεσκονιστεί”!
“Δεν γυρεύουμε λαγό…Βρήκαμε τον τουρό”!

LEAVE A COMMENT

Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά