Αφιερώματα...

Δεκαπενταύγουστος!

July 26, 2014

Μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές των Ελλήνων… Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου (και στις 28 για τους παλαιοημερολογίτες!) Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και την εκκλησιαστική παράδοση (μιας και στη Καινή Διαθήκη δεν αναφέρεται τίποτα για την κοίμηση της Θεοτόκου) η Παναγία είδε έναν άγγελο στον ύπνο της (λένε πως ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ) και της είπε πως σε τρεις μέρες θα πεθάνει. Έτσι άρχισε να προετοιμάζεται κάνοντας προσευχή στο όρος των Ελαιών και μοιράζοντας τα υπάρχοντα της. Την ημέρα της κοίμησης της δεν βρισκόταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα καθώς κήρυτταν ¨απανταχού γης¨, όμως μια νεφέλη τους άρπαξε και τους μετέφερε κοντά της. Μοναδικός απών ήταν ο Απόστολος Θωμάς. Όταν μετά από τρεις ημέρες επέστρεψε, πήγε στον τάφο της (στο μνήμα της Γεσθημανής) για να προσκυνήσει όμως βρήκε μόνο τα εντάφια. Η Παναγία είχε αναστηθεί…
H_Koimhsh_ths_Theotokou_01Ερμηνεία της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (http://www.saint.gr/233/texts.aspx)

 

 

 

 

 

Κάθε καλοκαίρι λοιπόν όλη η Ελλάδα απ΄άκρη σ΄άκρη φοράει τα καλά της για να τιμήσει τη Θεοτόκο. Η Παναγία Σουμελά στη Βέροια, η Μεγαλόχαρη στη Τήνο και πολλά άλλα μεγάλα μοναστήρια δέχονται εκείνες τις μέρες χιλιάδες πιστούς που συρρέουν να προσκυνήσουν συνδυάζοντας και τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αλλά και σε όλα τα μικρά χωριά τιμούν ιδιαίτερα την Παναγία. Οι εκκλησίες γεμίζουν με κόσμο και στις πλατείες στήνονται πανηγύρια με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.
Γιατί άραγε είμαστε τόσο δεμένοι με αυτή τη γιορτή; Από τη μια είναι ο συμβολισμός της ίδιας της Παναγίας… Είναι η αγία, η ανώτερη από όλους, αλλά την ίδια στιγμή και η πιο προσιτή στον άνθρωπο. Υπέφερε ως θνητή και ως μάνα… Έτσι έγινε το σύμβολο του ανθρώπινου πόνου, αλλά και της παρηγοριάς μας όταν έχουμε προβλήματα… ¨Βοήθα Παναγιά μου¨ είναι η πρώτη μας κουβέντα.
Από την άλλη ο Δεκαπενταύγουστος εκτός από τον θρησκευτικό του χαρακτήρα έχει αποκτήσει και έναν άλλο συμβολισμό. Το τέλος των διακοπών για τους περισσότερους από εμάς. Οι πιο πολλοί παίρνουν τις άδειες τους εκείνες τις ημέρες και όταν η καμπάνα χτυπήσει ξέρουν πως πλησιάζει η ώρα της επιστροφής.
Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα λοιπόν… Δεκαπενταύγουστος και στο Πανόραμα Γρεβενών… αξία… ανεκτίμητη!

Άρωμα Γυναίκας

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά