Μια απ’ τις μεγαλύτερες  γιορτές του Αϊ Γιώργη, σε όλη την χώρα! Κάθε σπιτικό έχει έναν Γιώργο ή κάποιον κοντινό συγγενή και οι ευχές δίνουν και παίρνουν, στις 23 Απρίλη. Απ’ όσο θυμάμαι, τις περισσότερες φορές, λόγω του Πάσχα,  ο Αϊ Γιώργης “πέφτει” μέσα στην Σαρακοστή και γιορτάζεται μια μέρα μετά την Ανάσταση. Τις χρονιές όπως η φετινή, με την Λαμπρή να είναι νωρίς, οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες γιορτάζουν κανονικά.

Υπήρξαν πρόγονοί μας, σαν τον Παπα-Γιώργη, που σημάδεψαν την εποχή τους όντας γραμματιζούμενοι σε χρόνια δύσκολα, που ο πατέρας, αν είχε την δυνατότητα… διάλεγε πιο παιδί της οικογένειας θα σπουδάσει (  Παπαγιώργης.wmv – YouTube ). Πολλά παιδιά του “τότε”, κοντά σ’ αυτόν, πήραν αφορμή και ακολούθησαν τα “γράμματα”, προσπαθώντας να αλλάξουν την μοίρα τους.
Υπήρξαν άλλοι, σαν τον μπαρμπα- Γάκη τον Τζόλα, με την φλογέρα του, που τα ανοιξιάτικα βράδια έπαιζε και σιγοτραγουδούσε, μαγεύοντας  φύση και χωριανούς!
Γιώργος, Γούλης ή Γάκης κι από κοντά Γιώργαινα ή Γούλινα, οι γυναίκες που τις μάθαμε με τα ονόματα των αντρών τους και που πολλές από αυτές ακόμα δεν γνωρίζουμε πως βαφτίστηκαν ( ΕΦΤΑΙΞΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣΕ ΜΕ – ΝΟΓ – YouTube )!
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες, με τις ευλογίες του Άγιου – καβαλάρη, μα και σ’ αυτές που μπορεί να λέγονται Μαρία ή Πανάγιω, όμως ποτέ δεν άκουσαν να τις φωνάζουν έτσι!
                                                                                                                                                                                                                                                 Πανοραμίξ…

 

LEAVE A COMMENT

Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά