Αφιερώματα...

Αποσπερίτης…

October 16, 2013

…Εσπερινός ή Έσπερος, όπως και να τον αποκαλέσεις ίδια συναισθήματα σου δίνει…

…ψηλά στην δύση λίγο πάνω και ανάμεσα στην Βασιλίτσα και τα Καγκέλια.

Είναι το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται στο σούρουπο μετά την δύση του Ήλιου, στο λυκόφως, πριν την εμφάνιση της νύχτας.

Είναι ο αποχαιρετισμός του φωτός και το καλωσόρισμα της νύχτας…

Είναι η Αφροδίτη που “ακολουθεί” τον Ήλιο στον ουρανό όταν βρίσκεται αριστερά του (από την δική μας οπτική γωνία) κατά την περιστροφή της γύρω από αυτόν. Κάνει την εμφάνισή της μετά την δύση του Ήλιου – στην Δύση του ορίζοντα – όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει ο ουρανός. Λάμπει όλο και περισσότερο όσο πέφτει η νύχτα. Λάμπει περισσότερο από κάθε αστέρι.

Μόνη στον ουρανό, πριν εμφανιστούν τα αστέρια, “αποχαιρετά” τον μεγάλο Βασιλιά και λάμπει όλο και περισσότερο σαν να θέλει να δείξει και στα υπόλοιπα αστέρια, που έρχονται, πώς να λάμψουν..

Μέχρι να χαθεί και εκείνη πίσω από την Βασιλίτσα, ακολουθώντας τον Ήλιο.

Άλλοτε και για αρκετό χρονικό διάστημα, βρίσκεται μπροστά ή πίσω από τον Ήλιο και δεν την βλέπουμε καθόλου. Χάνεται στο φώς της ημέρας. Ανατέλλει και δύει μαζί του.

Άλλοτε πάλι, “προπορεύεται” του Ήλιου, βρίσκεται στα δεξιά του κατά την περιστροφή της, οπότε θα την δούμε πριν το ξημέρωμα, στο λυκαυγές. Θα ανατείλει πρώτη, πίσω από το Πολυνέρι, πιο μακριά… πίσω από τον Όλυμπο, θα “σηκωθεί” ψηλά, θα λάμψει πάλι περισσότερο από κάθε αστέρι και θα “σβήσει” τελευταία …

Γίνεται ο Αυγερινός ο πολυτραγουδισμένος…

Λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου θα έχει “αποχαιρετήσει” όλα τα αστέρια και θα βρίσκεται μόνη πάλι στον ουρανό να υποδεχτεί τον μεγάλο Βασιλιά…

Γίνεται ο αποχαιρετισμός του σκότους και το καλωσόρισμα της ημέρας…

Κοιτάξτε αυτή την εποχή (ώς Αποσπερίτη), νοτιοδυτικά ψηλά μετά την δύση. Βρίσκεται κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο (πάντα όπως την βλέπουμε από την Γη) και γι’ αυτό λάμπει τόσο πολύ.

Αργότερα, μέρα με την μέρα θα εμφανίζεται όλο και πιο χαμηλά στον ορίζοντα, πλησιάζοντας προς τον ήλιο και “χάνοντας” το φώς της. Στο τέλος θα είναι χαμένη στο φώς της ημέρας που μας δίνει ο ήλιος. Θα περάσει από μπροστά του (δεν θα την βλέπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα) και δειλά δειλά θα εμφανίζεται προπορευόμενη του. Ο Αυγερινός κάνει τότε την εμφάνισή του. Θα ανατέλλει πριν το χάραμα και μέρα με την μέρα θα εμφανίζεται όλο και πιο ψηλά στον ορίζοντα. Λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος. Σιγά σιγά θα επανακτά πάλι το φώς της, όσο θα “απομακρύνεται” στην τροχιά της από τον Ήλιο, μέχρι να φτάσει στο απώτερο σημείο και μετά πίσω πάλι…

Γκουντής

Αποσπερίτης1

Venus1

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά