Αφιερώματα...

Αστρολογία Αλήθεια

April 3, 2021
“Με αφορμή τον πανέμορφο ουράνιο θόλο και τις συμπαντικές μας αναζητήσεις απ’ την Γκρόπστα, δημοσιεύουμε το άρθρο – έρευνα του μικρού μας φίλου Αντρέα, που ξεδιαλύνει το χάος…”!

ΛΕΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ  ?

Αναμφίβολα, η αστρολογία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην σημερινή εποχή . Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον των ανθρώπων , ενώ άλλοι αντιτίθενται σε αυτό.

Πρώτο μέρος : Τι είναι η αστρολογία ?

Τι ακριβώς είναι όμως η αστρολογία ; Αστρολογία θεωρείται η μελέτη των ουρανίων σωμάτων με σκοπό τις μελλοντικές προβλέψεις . Πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Βαβυλώνα και η πιο σύγχρονη μορφή της είναι αυτή του 2ου  αιώνα μ. Χ επί  του Κλαύδιου Πτολεμαίου

  • Ζώδιο

Τι είναι το ζώδιο? Πως καθορίζεται το ζώδιο κάποιου? Στον ουράνιο θόλο, υπάρχει μια νοητή γραμμή (μάλλον ένας νοητός κύκλος) που ονομάζεται εκλειπτική. Η εκλειπτική είναι το επίπεδο του Ηλιακού συστήματος. Με άλλα λόγια, όλα τα ουράνια σώματα του Ηλιακού συστήματος, όπως ο Ήλιος , η Σελήνη και οι πλανήτες, ανατέλλουν, μεσουρανούν (φτάνουν στο υψηλότερο σημείο τους) και δύουν πάνω σε αυτήν την νοητή γραμμή. Τα ζώδια είναι  αστερισμοί τους οποίους διασχίζει  η εκλειπτική (συγκεκριμένα  οι αστερισμοί Ιχθύς, Κριός, Ταύρος, Δίδυμος, Καρκίνος, Λέων, Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Υδροχόος και Αιγόκερως). Σύμφωνα με την αστρολογία, το ζώδιο κάποιου καθορίζεται από τον αστερισμό στον οποίο θα ανατέλλει ο Ήλιος την ημέρα της γέννησής του (π.χ αν κάποιος έχει γεννηθεί στις 19/4 οπού ο Ήλιος ανατέλλει στον Κριό, τότε το ζώδιο αυτού του ατόμου είναι Κριός) 1.

  • Ωροσκόπος

Σύμφωνα με την αστρολογία, ωροσκόπος ορίζεται ο αστερισμός όπου ανέτειλε την ώρα  της γέννησής κάποιου. Για παράδειγμα, αν κάποιος γεννήθηκε στις 19/4  και  ώρα 14:28 , όπου τότε ανατέλλει ο Λέων , τότε ο ωροσκόπος αυτού του ατόμου είναι Λέων 2. .

Σύμφωνα με την αστρολογία, το ζώδιο, και ο ωροσκόπος   κάποιου καθορίζουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου αυτού (αν και κάποιοι αστρολόγοι ισχυρίζονται ότι απαιτείται και ο τόπος γέννησης αυτού του ατόμου)

  • Ουράνια σώματα και …  μέλλον

Πως καθορίζεται το μέλλον ενός ανθρώπου? Η αστρολογία πιστεύει ότι το μέλλον κάποιου καθορίζεται από τα ουράνια σώματα που βρίσκονται στο ζώδιό του (συγκεκριμένα ο Ήλιος, η Σελήνη  και σε μικρότερο βαθμό οι πλανήτες και ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας) . Παραδείγματος χάριν αν ο Δίας βρίσκεται στο ζώδιο κάποιου εκείνο το μήνα μπορεί εκείνο το άτομο να έχει μια καλή ή άσχημη  ερωτική ή επαγγελματική εξέλιξη τον μήνα αυτό .

Ανάδρομη φορά.

Κάποιες φορές, οι πλανήτες Άρης και Ερμής φαίνεται να κινούνται ανάποδα στον ουρανό για λίγες μέρες. Αυτό φαίνεται παράδοξο καθώς οι περισσότεροι όταν το μαθαίνουν σκέφτονται ότι η φορά περιστροφής των πλανητών αυτών αντιστρέφεται, ενώ συνήθως προβλέπεται  κακοτυχία για το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο πλανήτης (π.χ αν ο πλανήτης παρουσιάζει ανάδρομη φορά στον Ταύρο, τότε το ζώδιο του Ταύρου δεν θα περάσει πολύ καλά εκείνες τις ημέρες)

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι περίεργο . Επειδή δεν περιφέρονται όλοι οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο με την ίδια ταχύτητα και η τροχιά τους δεν έχει το ίδιο μήκος, κάποιες φορές προσπερνάει ο ένας πλανήτης τον άλλο. Έτσι φαίνεται ότι ένας πλανήτης πηγαίνει προς τα πίσω (όπως όταν προσπερνάμε ένα αυτοκίνητο, όπου φαίνεται ότι εκείνο πηγαίνει προς τα πίσω) .

Δεύτερο μέρος : Πως επηρεάζουν τα ουράνια σώματα τις ζωές μας και λάθη στην θεωρία

Πάρα πολλοί άνθρωποι, αναρωτιούνται πως μπορούν να μας επηρεάσουν τα ουράνια σώματα από τόσο μεγάλες αποστάσεις .  Άλλοι αμφισβητούν ότι τα ουράνια σώματα μπορούν να ασκήσουν  επιρροή στην προσωπικότητά μας .

Έχουν ανακαλυφθεί (μέχρι στιγμής) τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις μέσω των οποίων μπορεί να μας επηρεάζουν τα ουράνια σώματα: Η βαρυτική, η ηλεκτρομαγνητική,  η ισχυρή πυρηνική και η ασθενής πυρηνική.

Σενάριο πρώτο : Η αστρολογία μας επηρεάζει μέσω της βαρύτητας.

 Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η βαρύτητα είναι μια δύναμη που εξαρτάται από την μάζα και την απόσταση δύο αντικειμένων και είναι ο λόγος που η Γη είναι σφαιρική, περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο λόγος που όταν αφήνουμε ένα μολύβι από το χέρι μας, εκείνο πέφτει στο πάτωμα.  Πολλοί αστρολόγοι ισχυρίζονται ότι η βαρύτητα των ουρανίων σωμάτων του Ηλιακού συστήματος, είναι αρκετά ισχυρή για να επηρεάσει τις ζωές μας, ενώ πολλές φορές αναφέρουν ως επιχείρημα το ότι η Σελήνη επηρεάζει τα νερά των ωκεανών μέσω της παλίρροιας. Ωστόσο, οι δύναμη που ασκείται σε κάθε άνθρωπο από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες είναι σημαντικά μικρότερη από όσο νομίζουν οι αστρολόγοι.  

Ας πάρουμε για παράδειγμά τον αέριο γίγαντα πλανήτη Δία, όταν μάλιστα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση με την Γη. 

Μπορούμε να υπολογίσουμε την δύναμη που μας ασκεί ο Δίας με τον νόμο της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα ο οποίος είναι:

  4.

Όπου F είναι η δύναμη που ασκείται ,  m1 και m2 είναι η μάζα του κάθε σώματος, R είναι η απόσταση μεταξύ των σωμάτων και G είναι η σταθερά της παγκόσμιας έλξης ή ο αριθμός  6,67428*10-11 ή 0,0000000000667428   3.

Το σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε την δύναμη που μας ασκεί ο Δίας, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους υπολογισμούς  θα είναι το (SI ) όπου η μάζα μετριέται σε κιλά (kg) , η δύναμη σε Newton (N) και η απόσταση σε μέτρα (m) .

Η μάζα του Δία ,  είναι τα 1,898*1027 ή 18.980.000.000.000.000.000.000.000 κιλά (kg)  5.

Η μάζα του μέσου ανθρώπου είναι περίπου 70 κιλά

Η ελάχιστη απόσταση Γης-Δία είναι τα 620.000.000.000 μέτρα

Οπότε για να βρούμε την δύναμη θα πρέπει να βρούμε το F στην παρακάτω εξίσωση :

Κάνοντας τις πράξεις συμπεραίνουμε ότι η δύναμη που μας ασκεί ο Δίας από την κοντινότερή του  απόσταση είναι τα 2,30683*10-5  ή 0,0000230683 Newton (N)

Αυτή η δύναμη, έχει σχεδόν το ίδιο μέτρο με την δύναμη που μας ασκεί ένα φορτηγό 5 τόνων 1 μέτρο μακριά (μπορείτε να την υπολογίσετε με τον ίδιο τρόπο) . Φυσικά δεν αξίζει καν να μιλήσουμε για μακρινά άστρα όπου οι αποστάσεις είναι δεκάδες ή εκατοντάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. 

Σενάριο δεύτερο : Η αστρολογία μας επηρεάζει μέσω της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης

 Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη εξαρτάται από το φορτίο και την απόσταση. Είναι η δύναμη που κάνει τα ηλεκτρόνια να περιφέρονται γύρω από τα πρωτόνια σε ένα άτομο και η δύναμη που κάνει δύο μαγνήτες να έλκονται και να απωθούνται. Συγκεκριμένα αν τα αντικείμενα έχουν ομόσημα φορτία (δηλαδή και τα δύο θετικό ή και τα δύο αρνητικό)  απωθούνται ενώ αν έχουν ετερόσημα φορτία (το ένα σώμα θετικό και το άλλο αρνητικό) έλκονται .

Αντίστοιχα με τον νόμο της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα , υπάρχει και ο νόμος του Coulomb για την ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Συγκεκριμένα :

 6.

Όπου F είναι η δύναμη που ασκείται, , q1 και q2 είναι τα φορτία των αντικειμένων ,  r είναι η μεταξύ τους απόσταση  και Κ είναι η ηλεκτροστατική σταθερά ή περίπου 9* 109  ( 9.000.000.000)

Η μονάδα μέτρησης του φορτίου στο SI είναι το Coulomb (C)

Παρόλο που τα ουράνια σώματα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα (δεν έχουν φορτίο), κάποιοι (αλλά όχι όλοι) πλανήτες όπως ο Ερμής, ο Δίας και ο Ουρανός , έχουν μαγνητικό πεδίο .

Ο Δίας έχει ένα πραγματικά τεράστιο μαγνητικό πεδίο, ωστόσο βρίσκεται εξαιρετικά μακριά από την Γη με αποτέλεσμα να μην έχει σημαντική επιρροή πάνω μας. Συγκριτικά, το μαγνητικό πεδίο που έχει ο μαγνήτης του ψυγείου μας έχει μεγαλύτερη ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση με εμάς  από το μαγνητικό πεδίο όλων των πλανητών μαζί. 9.

Πρέπει ωστόσο να αναφέρω, ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου , είναι κάτι που όντως μας επηρεάζει, καθώς μπορεί να προκαλέσει μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρες πόλεις . Ωστόσο, αυτά τα φαινόμενα είναι ελέγξιμα και μπορούν να προβλεφθούν

Σενάριο τρίτο: Η αστρολογία μας επηρεάζει μέσω της ισχυρής πυρηνικής δύναμης

Η ισχυρή πυρηνική δύναμη, είναι η ισχυρότερη από όλες τις δυνάμεις. Πρόκειται για την δύναμη που συγκροτεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα των ατόμων. Ωστόσο, αφορά τα υποατομικά σωματίδια και τους ατομικούς πυρήνες  και όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το μέτρο της δύναμης αυτής   πρακτικά μηδενίζεται όταν απομακρυνόμαστε μερικά τετρακισεκατομμυριοστά του μέτρου από την πηγή (fm = femtometer = 10-15 m).

7.

Σενάριο τέταρτο : Η αστρολογία μας επηρεάζει μέσω της ασθενούς πυρηνικής δύναμης

Η ασθενής πυρηνική δύναμη, είναι η δύναμη που ευθύνεται για την διάσπαση των πυρήνων των ατόμων και την ραδιενέργεια . Η ασθενής πυρηνική έχει εμβέλεια της τάξης των 10-18 μέτρων   , επομένως δεν είναι δυνατό να επηρεαστούμε μέσω αυτής από μακρινά ουράνια σώματα. 8. 

Σενάριο πέμπτο : Η αστρολογία μας επηρεάζει μέσω μια άλλης, άγνωστης δύναμης .

Αφού αποκλείσαμε την πιθανότητα να δεχόμαστε ισχυρή επιρροή μέσω των τεσσάρων θεμελιωδών δυνάμεων, το μόνο πιθανό σενάριο είναι τα ουράνια σώματα να μας επηρεάζουν μέσω κάποιας άγνωστης μέχρι στιγμής δύναμης. Βέβαια, υπάρχουν πολλά “παράδοξα” όσον αφορά την επιρροή μας μέσω μιας άλλης δύναμης. Αρχικά, πως είναι δυνατόν η Αφροδίτη να μας ασκεί την ίδια  δύναμη με τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα; Αφού η μάζα της Αφροδίτης είναι μεγαλύτερη από του Πλούτωνα και η απόστασή της από τη Γη μακράν μικρότερη.  Ας υποθέσουμε όμως ότι αυτή η “αστρολογική δύναμη” δεν εξασθενεί ανάλογα με την απόσταση και την μάζα. Γιατί ασκείται μόνο από τον Ήλιο, τη Σελήνη , τους πλανήτες και τον Πλούτωνα; Πέρα από αυτά τα ουράνια σώματα, το Ηλιακό μας σύστημα, περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια αστεροειδείς και κομήτες, πάνω από 100 δορυφόρους πλανητών και 4 επιπλέον νάνους πλανήτες. Μας ασκούν και εκείνοι κάποια δύναμη; Αν ναι γιατί οι αστρολόγοι δεν την συμπεριλαμβάνουν στις προβλέψεις τους; Αλλά αφού η δύναμη αυτή δεν εξασθενεί ανάλογα με την απόσταση, θα πρέπει ακόμα και οι εξωπλανήτες (πλανήτες γύρω από άλλα άστρα), τα νεφελώματα, οι λευκοί νάνοι αστέρες, οι γαλαξίες, οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες να μας ασκούν την ίδια δύναμη . Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι αν υπάρχει αυτή  η “αστρολογική δύναμη” δεν υπακούει σε κανέναν νόμο της φυσικής που γνωρίζουμε. 

Άλλα λάθη στη θεωρία 

  1. Οι αστερισμοί δεν είναι ενιαίες οντότητες.

Τα αστέρια που βλέπουμε κοντά μεταξύ τους στον ουρανό μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες έτη φωτός  μακριά το ένα με το άλλο, ενώ σε καμία περίπτωση τα αστέρια των αστερισμών δεν βρίσκονται όλα στην ίδια περιοχή. Παραδείγματος χάριν, το τρίγωνο του καλοκαιριού, ένα τρίγωνο αποτελούμενο από τρία άστρα . Τα αστέρια που το αποτελούν βρίσκονται 17,5  , 26  και 1400 έτη φωτός μακριά από την Γη . Επομένως, δεν είναι δυνατό ένας αστερισμός να μας ασκεί επιρροή καθώς δεν αποτελεί κάτι ενιαίο

2.   Οι αστερισμοί είναι αυθαίρετα σχήματα

Οι αστερισμοί είναι σχηματισμοί αστέρων που επινόησε ο άνθρωπος . Όπως συμβαίνει με τις τελείες που ενώναμε μικροί και σχημάτιζαν ένα ζώο ή ένα αντικείμενο. Κάθε λαός, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ,έβλεπε διαφορετικούς αστερισμούς. Για παράδειγμα, ενώ στην αρχαία Ελλάδα έβλεπαν τον αστερισμό του Αιγόκερω, οι Αιγύπτιοι έβλεπαν ένα καράβι. Συνεπώς, δεν έχει νόημα η ζωή κάποιου να εξαρτάται από το τι αναπαριστά ο αστερισμός του ζωδίου του  καθώς πρόκειται απλά για μια επινόηση των ανθρώπων που βασιζόταν στην καθημερινότητά τους.

3. Ο Ήλιος δεν μένει 30 ημέρες σε κάθε ζώδιο.

Σύμφωνα με την αστρολογία, ο Ήλιος μένει 30 ημέρες σε κάθε έναν από τους 12 αστερισμούς τους οποίους διασχίζει η εκλειπτική . Στην πραγματικότητα όμως, ο Ήλιος δεν μένει τον ίδιο αριθμό ημερών σε κάθε αστερισμό.  Για παράδειγμα, ο Ήλιος μένει 44 ημέρες στην Παρθένο και μόλις 7 ημέρες στον Σκορπιό . Αυτό οδηγεί σε λάθη. Για παράδειγμα, μπορεί σύμφωνα με την αστρολογία ο Ήλιος να βρίσκεται στον ζυγό, ενώ στην πραγματικότητα, να βρίσκεται στην Παρθένο .

4. Οι αστερισμοί που διασχίζει ο Ήλιος  δεν είναι 12 .

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Ήλιος περνάει από 12 αστερισμούς κατά την διάρκεια ενός έτους, τους αστερισμούς Κριό, Ταύρο, Δίδυμους, Καρκίνο, Λέοντα, Παρθένο, Ζυγό , Σκορπιό , Τοξότη, Αιγόκερω, Υδροχόο  και Ιχθύες. Στην πραγματικότητα όμως, ο δίσκος του Ήλιου δεν διέρχεται από 12 αστερισμούς, αλλά 13. Ο πρόσθετος αστερισμός είναι αυτός του Οφιούχου , ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς Σκορπιό και Τοξότη. Ο Ήλιος μένει 18 ημέρες στον Οφιούχο, αρκετά περισσότερες από όσες μένει στον Σκορπιό. Παρόλα αυτά για κάποιο λόγο  οι αστρολόγοι δεν υπολογίζουν τον 13ο αστερισμό στις προβλέψεις τους . Εκτός αυτού, ο ΄Ήλιος , η Σελήνη  οι πλανήτες, και ο Πλούτωνας για ένα χρονικό διάστημα  περνούν από τουλάχιστον 6 άλλους αστερισμούς όπως το Κήτος και ο Ωρίων, καθώς το επίπεδο τροχιάς κάθε πλανήτη είναι λίγο διαφορετικό από αυτό των υπόλοιπων, ενώ η Σελήνη και ο Ήλιος δεν αποτελούν σημεία , αλλά  δίσκους  οπότε ένα μέρος τους περνάει από άλλους αστερισμούς για μερικές ώρες. Επιπρόσθετα, ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας, δεν διέρχεται καν από τους αστερισμούς  Ιχθύες ,  Κριό και  Σκορπιό.

5. Τα ζώδια δεν συμφωνούν με την θέση του Ήλιου

Εκτός από την περιστροφή γύρω από τον άξονά της και την περιφορά γύρω από τον Ήλιο, η Γη εκτελεί και μία τρίτη κίνηση, γνωστή και ως μετάπτωση των ισημεριών . Με άλλα λόγια, κάθε 25800 χρόνια, ο άξονας της Γης σχηματίζει έναν κώνο αλλάζοντας την κλίση του και τον ουρανό . Όπως αναφέρθηκε στην αρχή,η πιο σύγχρονη μορφή της αστρολογίας βασίζεται στην περίοδο του Κλαύδιου Πτολεμαίου, όπου τα ζώδια συμφωνούσαν με την κίνηση του Ήλιου. Μέσα σε αυτά τα 1850 χρόνια, ο ουρανός έχει μετατοπιστεί κατά 36 μοίρες ή περίπου ένα ζώδιο πίσω. Με άλλα λόγια, στις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την αστρολογία, ο Ήλιος ανατέλλει στον αστερισμό του Λέοντα. Ο Ήλιος όμως,  βρίσκεται στον Καρκίνο.

Μέρος τρίτο : Αδυναμίες στις προβλέψεις.

“Εγώ δεν πιστεύω στην αστρολογία αλλά κάποιες φορές βγαίνει “ . Είναι μια πρόταση που οι περισσότεροι έχουμε ακούσει και πολλοί έχουμε πει . Κατά πόσο όμως ισχύουν οι αστρολογικές προβλέψεις ;

1) “ A double blind test of  astrology”

Η παραπάνω έρευνα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια . Η έρευνα χωριζόταν σε δύο μέρη . Στο πρώτο μέρος,ζητήθηκε να δημιουργηθούν αστρολογικοί χάρτες, δηλαδή χάρτες που βάσει των αστρολογικών στοιχείων κάποιου (ζώδιο και  ωροσκόπος) μαντεύουν την προσωπικότητα του ατόμου αυτού (π.χ, έχει πείσμα καθώς είναι ζυγός με ωροσκόπο δίδυμο) , έχοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν. Έπειτα δόθηκαν τρεις αστρολογικοί χάρτες σε κάθε αστρολόγο, ένας δικός του και δύο άλλοι, και έπρεπε να βρουν  ποιος ήταν ο δικός του βάσει του χαρακτήρα του . Στην δεύτερη έρευνα, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Δόθηκαν σε κάθε αστρολόγο 3 ψυχολογικά προφίλ  και ένας αστρολογικός χάρτης που ταίριαζε σε κάποιο από αυτά . Οι αστρολόγοι έπρεπε λοιπόν να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ ταίριαζε στον αστρολογικό χάρτη. Τα δύο τεστ ήταν διπλά τυφλά , δηλαδή ούτε οι επιστήμονες, ούτε οι αστρολόγοι γνώριζαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Η διεξαγωγή του πειράματος συμφωνήθηκε από επιστήμονες και αστρολόγους. Τα τελικά

 αποτελέσματα και στις δύο δοκιμασίες έδειξαν ότι οι προβλέψεις ήταν καθαρά τυχαίες 10.

2) “ A scientific Inquiry into the validity of astrology ”

Σε αυτήν την έρευνα, 6 ειδικευμένοι αστρολόγοι χρειάστηκε, ανεξάρτητα ο ένας με τον άλλο,  να αντιστοιχήσουν   23 αστρολογικούς χάρτες (4 ανδρών και 19 γυναικών) με 23 αρχεία που περιλάμβαναν την ζωή των εθελοντών, ολόσωμες φωτογραφίες και φωτογραφίες προφίλ τους  καθώς και τεστ προσωπικότητας των 23 αυτών ατόμων από το  Strong-Campbell Vocational Interest Blank και το Cattell 16-P.F . Τα αποτελέσματα της έρευνας, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι οι αντιστοιχίες θα μπορούσαν να είναι το ίδιο ισχύουσες αν επιλέγονταν τυχαία, ενώ  οι προβλέψεις που έκαναν οι αστρολόγοι διέφεραν μεταξύ τους. 11.

3) “ The relationship between date of birth and individual differences in personality and general intelligence: A large-scale study ”

Σε αυτήν την έρευνα, ερευνήθηκε η σχέση μεταξύ ημερομηνίας γέννησης και διαφορών στην προσωπικότητα και γενική νοημοσύνη. Για την έρευνα αυτή  πάρθηκαν δύο δείγματα. Το πρώτο αποτελούνταν από 4000 μεσήλικες από το “Vietnam experience study “. Η προσωπικότητα των μεσηλίκων αυτών μετρήθηκε από αντικείμενα MMPI μετατρεπόμενα σε EPQ ενώ μια μεγάλη σειρά γνωστικών τεστ λήφθηκαν υπόψη για την μέτρηση της γενικής νοημοσύνης (g) . Το  δεύτερο δείγμα αποτελούνταν από 11000 νέους από την εθνική διαχρονική μελέτη νέων  του 1979 . Η γενική νοημοσύνη αυτού του δείγματος εξήχθη από 10 υποτέστ της επαγγελματικής συστοιχίας οπλισμένων υπηρεσιών . Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν συσχετιζόταν η ημερομηνία γέννησης με την προσωπικότητα και την γενική νοημοσύνη ενός ατόμου. Ένας απώτερος στόχος ήταν η έρευνα της έννοιας του Eysenck, για πιθανές σχέσεις μεταξύ ημερομηνίας γέννησης και τα δημοφιλή Ηλιακά σημάδια στην αστρολογία . Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο . Τελικά συμπεράθηκε ότι η παρούσα έρευνα δεν βρήκε αποδείξεις για την ύπαρξη της σχέσης  της ημερομηνίας γέννησης, με διαφορές στην προσωπικότητα και τη γενική νοημοσύνη .  12.

4) “ Astrotest”

Ο Rob Nanninga, οργάνωσε μία έρευνα το 1994 η οποία αποκάλυπτε αν η αστρολογία λέει αλήθεια η όχι. Συγκεκριμένα, είχε συγκεντρώσει 7 εθελοντές-υποκείμενα. Στην έρευνα συμμετείχαν 50 πεπειραμένοι αστρολόγοι, οι οποίοι έπρεπε να αντιστοιχήσουν τα γενέθλια στοιχεία κάθε υποκειμένου (ημερομηνία, ώρα και τόπος γέννησης ) με την προσωπικότητα και την ζωή καθενός από αυτά . Μάλιστα, η αμοιβή για όσους κατάφερναν να αντιστοιχήσουν και τα 7 γενέθλια στοιχεία με την προσωπικότητα του καθενός,

θα άγγιζε τα 2500 δολάρια. Τα στοιχεία ζωής και προσωπικότητας κάθε ατόμου  μαζεύτηκαν από ερωτηματολόγια με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, οι οποίες επιλέχθηκαν από τους 50 συμμετέχοντες αστρολόγους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν κάποιος δεν είχε καμία αστρολογική εμπειρία, θα είχε πιθανότητες 1 στις 5040 να αντιστοιχήσει σωστά όλα τα γενέθλια στοιχεία, με τα ερωτηματολόγια . Οι αστρολόγοι είχαν 10 εβδομάδες στην διάθεσή τους για την υποβολή των προβλέψεών τους. Τελικά μόνο 44 αστρολόγοι τελείωσαν το τεστ.  Πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, οι αστρολόγοι μπορούσαν (αν ήθελαν) να δηλώσουν πόσες σωστές αντιστοιχίες πιστεύουν ότι έχουν. 36 συμμετέχοντες αποκάλυψαν τις προσδοκίες τους . 18 από αυτούς πίστευαν ότι είχαν αντιστοιχίσει σωστά και τα 7 ζευγάρια, ενώ μόνο 6 από αυτούς είχαν δηλώσει λιγότερα από 4 στα 7. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο πιο επιτυχής αστρολόγος πέτυχε 3 ζευγάρια ενώ οι μισοί (22) δεν είχαν ούτε μία σωστή αντιστοιχία. Ο μέσος όρος των σωστών αντιστοιχιών ανα άτομο ήταν 0,75 . Παράλληλα, ακόμα και οι προβλέψεις των αστρολόγων διέφεραν μεταξύ τους . Συγκεκριμένα, από τους 49 πιθανούς συνδυασμούς, κανένας δεν επιλέχθηκε περισσότερες από 12 φορές ενώ μόνο δύο ανεξάρτητες προβλέψεις αστρολόγων  συμφωνούσαν μεταξύ τους . 13.

Μέρος τέταρτο: Γιατί πιστεύουμε στην αστρολογία ;

Μετά από αποδείξεις ότι τα ουράνια σώματα δεν μπορούν να μας επηρεάσουν, με καμία δύναμη (ανακαλυφθείσα ή άγνωστη), 5 άλλα λάθη στην θεωρία και 4  αντικειμενικές έρευνες για την ακρίβεια των αστρολογικών προβλέψεων, όλα αυτά παρμένα από αξιόπιστες ιστοσελίδες, θα μπορούσε κανείς με ασφάλεια να πει ότι η αστρολογία δεν έχει καμία ισχύ. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι αναγνώστες (μάλλον) δεν έχουν αλλάξει γνώμη για διάφορους λόγους.

1) Γενικές και αόριστες προβλέψεις .

Οι αστρολογικές προβλέψεις είναι επιτηδευμένα γενικές και αόριστες έτσι ώστε να βγαίνουν σωστές για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου .  Ο Michael Gauquelin

ζήτησε από έναν αστρολόγο να δημιουργήσει ένα ωροσκόπιο που ισχυριζόταν ότι ήταν το δικό του. Ύστερα, έστειλε αυτό το ωροσκόπιο σε 150 ανταποκριτές σε μία ιστοσελίδα ζητώντας τους να απαντήσουν αν αυτό το ωροσκόπιο ταιριάζει με την προσωπικότητά τους. Το 94% απάντησε ότι το ωροσκόπιο ταίριαζε με τον χαρακτήρα τους. Η περιγραφή ήταν γενική και κολακευτική : “He is a Virgo, instinctive warmth is allied with intellect and wit … He is endowed with a moral sense which is comforting – that of a worthy, right-thinking citizen … [whose] life finds expression in total devotion to others …” ή στα Ελληνικά “Είναι ένας Παρθένος, η ενστικτώδης ζεστασιά συνδέεται με τη διάνοια και την εξυπνάδα … Είναι προικισμένος με μια ηθική αίσθηση που είναι παρηγορητική – αυτή ενός άξιου, σωστού πολίτη … [του οποίου] η ζωή βρίσκει έκφραση με απόλυτη αφοσίωση σε άλλους …”

 Το ωροσκόπιο που ο Michael Gauquelin ισχυρίστηκε ότι ήταν δικό του, στην πραγματικότητα ανήκε σε έναν Γάλλο γιατρό  που είχε ληστέψει και σκοτώσει 27 άτομα… 14.

2) Κολακευτικές περιγραφές του χαρακτήρα μας

Ο λόγος που πολλοί θεωρούν σωστές τις αστρολογικές τους περιγραφές  είναι επειδή κολακεύουν τους ίδιους. Με άλλα λόγια, τους λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν, όπως συνέβη με το ωροσκόπιο που υποτίθεται ότι ανήκε στον Michael Gauquelin . Άλλο ένα παράδειγμα του ότι οι κολακευτικές προβλέψεις μας δίνουν την αίσθηση ότι είναι σωστές είναι η πρόβλεψη ότι κάποιος σκέφτεται λογικά. Ελάχιστοι άνθρωποι θα αρνηθούν ότι σκέφτονται λογικά, είτε όντως σκέφτονται λογικά, είτε όχι .

3) Barnum ή Forer effect

Πιο απλά, οι αστρολογικές προβλέψεις είναι διφορούμενες με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται έμφαση στο μέρος της έκφρασης που επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα.  π.χ “Ήξεις, αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις” . Άλλα παραδείγματα, είναι το “Εσείς οι Καρκίνοι είστε εσωστρεφείς, αλλά πολλές φορές θέλετε να έχετε την προσοχή των άλλων” ή “Η αυριανή μέρα θα είναι καλή για τους ζυγούς, αλλά μπορεί να τους συμβούν και κάποιες αναποδιές”. Αν νομίζετε ότι το barnum ή forer effect δεν συμβαίνει στην αστρολογία  ακολουθεί ένα απόσπασμα από ένα αστρολογικό ωροσκόπιο που αφορά τους Ύδροχόους  (24/3/2021) “Η Σελήνη απέναντί σου σε φέρνει πιο κοντά σε άτομα που μοιράζονται μαζί σου μια κοινή «τρέλα» και όσο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων έχεις τόσο περισσότερο θα ικανοποιηθείς από την προσωπική και κοινωνική σου ζωή. Αν τώρα γίνουν και κάποιες «επιπολαιότητες» στις σχέσεις και τις συνεργασίες σου, ε… δεν χάθηκε κι ο κόσμος!”  15.   

4) Ανθρώπινη προκατάληψη

 Ο Άνθρωπος, τείνει να πιστεύει αυτό που θέλει να πιστέψει . Αυτός είναι ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύουν στην αστρολογία. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα “ατού” της αστρολογίας είναι οι κολακευτικές περιγραφές. Εκτός αυτού, οι περισσότερες αστρολογικές μελλοντικές προβλέψεις περιλαμβάνουν θετικά μελλοντικά γεγονότα επιτυγχάνοντας ακριβώς το ίδιο. π.χ  “Μην σταματάς τις προσπάθειες σε αυτά που κάνεις, γιατί είσαι πολύ κοντά στους στόχους σου αγαπητέ Σκορπιέ. Οι δυσκολίες του παρελθόντος έχουν περάσει πια κι από εδώ και πέρα μπορείς να κάνεις καινούργια σχέδια, για να εξασφαλίσεις ένα καλύτερο μέλλον. Το πνεύμα σου είναι αρκετά οξύ και οι στόχοι που έχεις βάλει ήρθε η ώρα να ευοδωθούν” 16.

5)  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν δέχεται την άγνοια και το λάθος

Ένα φαινόμενο που συναντάται πολύ συχνά στους ανθρώπους, είναι η μη αποδοχή της άγνοιας . Πολλές φορές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος , θέλει τόσο πολύ να γνωρίζει κάτι, που δημιουργεί ψευδείς εξηγήσεις αυτού. Όπως για παράδειγμα πριν δυόμισι  χιλιάδες χρόνια, όπου δεν γνωρίζαμε γιατί υπήρχαν κεραυνοί, και  αστραπές, οι άνθρωποι θεωρούσαν τους θεούς υπεύθυνους για την ύπαρξή τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσανατολισμένη κίνηση ελεύθερων ηλεκτρονίων. Στην περίπτωση της αστρολογίας, δεν γνωρίζουμε ακόμα πως να προβλέψουμε το μέλλον κάποιου, σε ερωτικά και επαγγελματικά πλαίσια, οπότε η ερμηνεία που δίνουμε είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε βάσει της γέννησης κάποιου και της επιρροής αυτού από τα ουράνια σώματα. Επιπλέον, οι απόψεις κάποιου δύσκολα μπορούν να αλλάξουν καθώς εκείνος αφιέρωσε χρόνο και συναίσθημα σε αυτές και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ξέρει ότι όλα αυτά δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μακριά, όσο περισσότερο χρόνο και συναίσθημα έχει αφιερώσει κάποιος σε μια άποψη τόσο πιο παγιωμένη είναι αυτή.

6) Το όνομα και η δημοφιλία της αστρολογίας.

Είμαι σίγουρος, ότι πάρα πολλοί θεωρούν την αστρολογία ισχύουσα επειδή ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις παρουσιάζονται κάθε πρωί σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς . Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος όσων θεωρούν την αστρολογία αληθινή θεωρούν επιχείρημα το ότι είναι διαδεδομένη σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλος ένας λόγος, είναι το όνομά της. Το όνομα “αστρολογία” θυμίζει αρκετές επιστήμες, όπως βιολογία, μετεωρολογία, κοσμολογία κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, εγκέφαλός μας, υποσυνείδητα συνδέει την αστρολογία με τις επιστήμες αυτές.

7) Δίνουμε σημασία στις προβλέψεις που βγήκαν σωστές

Πάρα πολλοί από όσους πιστεύουν στην αστρολογία , θα έλεγαν ότι η πλειοψηφία των αστρολογικών προβλέψεων για το ζώδιό τους έχουν βγεί αληθινές. Στην πραγματικότητα όμως, τα άτομα αυτά , έδωσαν περισσότερη σημασία στις προβλέψεις που βγήκαν σωστές, αγνοώντας αυτές που ήταν λανθασμένες . Ο λόγος που αυτό συμβαίνει, είναι επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος, συγκρατεί πιο εύκολα τα γεγονότα που μας εκπλήσσουν από τα συνηθισμένα. Σκεφτείτε για παράδειγμα την πρόβλεψη ότι τον τρέχοντα μήνα προβλέπεται ότι οι Τοξότες δεν θα περάσουν τόσο καλά επειδή ο Άρης είναι ανάδρομος στο ζώδιό τους . Ας υποθέσουμε ότι αυτόν τον μήνα, ένας τοξότης κερδίζει το λαχείο, παίρνει προαγωγή στην δουλειά του και παντρεύεται, ενώ στο τέλος του μήνα σπάει το πόδι του. Το πιο πιθανό είναι να σκεφτεί ότι είναι λογικό αφού ο Άρης είναι ανάδρομος στο ζώδιό του. Αυτό το “πείραμα” το αναθέτω στον καθένα από εσάς. Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε μια αστρολογική πρόβλεψη του ζωδίου σας, σημειώστε σε ένα χαρτί όλα τα (πιθανά) μελλοντικά γεγονότα, και στο τέλος του χρονικού διαστήματος (π.χ εβδομάδας αν η πρόβλεψη είναι εβδομαδιαία) ελέγξτε πόσα από αυτά όντως συνέβησαν

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, ότι είναι κρίμα να έχουμε ένα ολόκληρο σύμπαν ανεξερεύνητο, γεμάτο παράδοξα, ομορφιές, ανεξήγητα φαινόμενα και αναπάντητα ερωτήματα και να το παραποιούμε. Είναι καιρός λοιπόν, να εγκαταλείψουμε τον προκατειλημμένο και βυθισμένο στην άγνοια εαυτό μας, και να εξερευνήσουμε την πραγματική ομορφιά που απλώνεται γύρω μας.

                                                                                                       Ανδρέας Τζιόλας

ΠΗΓΕΣ

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1
  1. https://www.oroskopos.gr/zwdia/oroskopos    
  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%80%CE%B1%%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%AD%CE%BB%CE%BE%CE%B7%CF%82   
  1. https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fusers.sch.gr%2Fkassetas%2FyPhysicsALyceum10_files%2Fimage014.gif&imgrefurl=http%3A%2F%2Fusers.sch.gr%2Fkassetas%2FyPhysicsALyceum10.htm&tbnid=a8v7-tcfnwTZKM&vet=12ahUKEwjZhpmruMPvAhXZ7LsIHTOoAnIQMygBegUIARCZAQ..i&docid=IfcK_7FY5QJ-UM&w=321&h=143&q=%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82%20%CE%AD%CE%BB%CE%BE%CE%B7%CF%82&hl=el&ved=2ahUKEwjZhpmruMPvAhXZ7LsIHTOoAnIQMygBegUIARCZAQ
  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%B6%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%94%CE%AF%CE%B1
  1. https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fi2.wp.com%2Fdimid.sites.sch.gr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fcoulomb1.png%3Fresize%3D522%252C265%26ssl%3D1&imgrefurl=https%3A%2F%2Fdimid.sites.sch.gr%2F2020%2Fcoulomb-law-virtual-lab%2F&tbnid=TTLlCZx8Zw5SSM&vet=12ahUKEwiU0_-nw8PvAhVs1uAKHZ50CSoQMygHegUIARCoAQ..i&docid=plMiqRXiVbbFrM&w=522&h=265&q=%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20Coulomb&ved=2ahUKEwiU0_-nw8PvAhVs1uAKHZ50CSoQMygHegUIARCoAQ
  1. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHYFChN7rjPm6Vb2LXolHtFVcwVjrBS3-bkg&usqp=CAU
  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
  1. https://www.kathimerinifysiki.gr/2017/03/ti-einai-ta-zwdia.html#themeliwdeis_dynameis
  1. https://escholarship.org/uc/item/0b40b045 
  2. http://www.skepticalmedia.com/astrology/Scientific%20Inquiry%20into%20Astrology.pdf
  3.  https://www.researchgate.net/publication/222414219_The_relationship_between_date_of_birth_and_individual_differences_in_personality_and_general_intelligence_A_large-scale_study
  4. https://skepsis.nl/astrology-test/
  5. https://www.theguardian.com/education/2004/nov/18/research.highereducation2 
  6. https://www.astrology.gr/ydrohoos 
  7. https://www.myastro.gr/zodia/zodia-simera/skorpios.html
TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά