Αφιερώματα...

Μα το μυαλό… χαμένο

November 10, 2020

Καμιά φορά, οι τραγωδίες της ζωής παγώνουν το μυαλό, τις αισθήσεις. Αδύναμος ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει την δύναμη της φύσης. Πέρασαν 25 χρόνια απ’ τον σεισμό στα Γρεβενά, που άφησε συντρίμμια. Μόνο συντρίμμια ευτυχώς, γιατί αυτά χτίζονται πάλι. Λίγες μέρες πριν, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, η Σάμος ταρακουνήθηκε απ’ το ίδιο, τρομακτικό, φυσικό φαινόμενο. Μαζί και η γειτονική Σμύρνη, τα παράλια της Μικράς Ασίας. Χαμένες ζωές, εδώ κι εκεί. Μια απόσταση που ενώνει ο πόνος, πολλές φορές…

Η έδρα του Συλλόγου Πανοραμιτών και φίλων “Η Νέα Γενιά” είναι στο χωριό, αλλά είμαστε σκορπισμένοι σε όλη την χώρα τον χειμώνα. Συνήθως, μας ενώνει η μνήμη του χωριού, οι νέοι τρόποι επικοινωνίας, οι πιθανές εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε. Όλη αυτή η ζύμωση ιδεών, ανταλλαγής απόψεων, συμφωνιών ή διαφωνιών, η σχέση που δημιουργήθηκε αναμεταξύ μας ως συνέχεια μιας παιδικής φιλίας, δημιουργεί συναισθήματα και δεσμούς που “σπάζουν” τα στενά όρια του Πανοράματος. Δημιουργεί ενδιαφέρον για τα συμβαίνοντα, κοντά ή γύρω μας και δεν γίνονταν ένα γεγονός σαν το προαναφερόμενο να μας αφήσει αδιάφορους. Στους στίχους από “Τα Σμυρναίικα τραγούδια” αναφέρει κάπου:“Το καθρεφτάκι σου παλιό, μα το μυαλό χαμένο…”
Για εμάς, τραγούδι ίσον πολιτισμός και ως Πολιτιστικός Σύλλογος ακουμπήσαμε τις σκέψεις μας στην Σμύρνη και στην Σάμο, στην Σάμο και στην Σμύρνη, σε ένα “παλιό καθρεφτάκι”, απομεινάρι μιας καταστροφής και σε ένα “μυαλό χαμένο”, απ’ την ίδια τραγωδία. Κλείνοντας αυτή την μικρή αναφορά, εκφράζουμε την συμπαράσταση και την συμπόνια μας για όλο αυτό το κακό, προτρέποντας χωριανούς και φίλους, όπου ζουν, να στηρίξουν πιθανές κινήσεις συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τα πληγέντα μέρη.


Με εκτίμηση,ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γρεβενών “Η Νέα Γενιά”

“Να τα λες και να δακρύζεις, της καρδιάς μου ανθέ…”
Παντελής Θαλασσινός – Τα Σμυρνέικα τραγούδια, Στίχοι – YouTube

TAGS
RELATED POSTS
Radio Gropsta

Η Ύπαρξη

Στον ίσκιο ενός βουνού, στο φύλλο μιας οξιάς, στο κρύο νερό, στον καθαρό αέρα της Πίνδου, εκεί που ακόμα και η σιωπή…ψιθυρίζει, βρίσκεται η δικιά μας ευτυχία!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Για όλους αυτούς που πίστεψαν,
Για τους έρωτες που χάθηκαν,
Για τις αγάπες που άντεξαν,
Για όλους αυτούς που έφυγαν,
Για όσους συναντήσαμε,
Για τις φιλίες που γεννήθηκαν,
Για όλους όσους αντέξανε στο χρόνο,
Για όλους εμάς που συνεχίζουμε,
Για όλους που δεν ξέμειναν από λόγια..

Flag Counter

Πανόραμα Γρεβενών – Νέα Γενιά